با خریداری آثار به هنرمندان جان ببخشیم
سیرنگ: پاییز بود و زمستان و تابستان، بهار هم بود. دخترک تنها، پیرمردی فرتوت، گلدانی از شمعدانی‌های شکفته، شبی مهتابی و حال و هوای عارفانه-عاشقانه، کوچه‌باغ‌های سرسبز و بهاری، درختان خزان‌زده و فرشی از برگ‌های سرخ‌رنگ، دختری با چشمانی از جنس آیینه و...
كدخبر: id-4722
تاريخ: 2017-03-08 09:20:34

به گزارش «سیرنگ» به نقل از بامدادجنوب - الهام بهروزیپاییز بود و زمستان و تابستان، بهار هم بود. دخترک تنها، پیرمردی فرتوت، گلدانی از شمعدانی‌های شکفته، شبی مهتابی و حال و هوای عارفانه-عاشقانه، کوچه‌باغ‌های سرسبز و بهاری، درختان خزان‌زده و فرشی از برگ‌های سرخ‌رنگ، دختری با چشمانی از جنس آیینه، حوض ماهی، ازدحام یک روز بازاری، سبد گل رز و... موتیف‌هایی است که به تابلوهای نخستین نمایشگاه و حراج بزرگ آثار هنرمندان (تجسمی) دشتستانی طراوت و جان بخشیده است. در گوشه‌ای دیگر از این نمایشگاه تابلوهای خط و نقاشی‌خط‌هایی خودنمایی می‌کند که دل را راهی کربلا می‌سازد و عطش و غربت آنجا را در ذهن ترسیم می‌کند. این نمایشگاه مکانی است که تمام زیبایی‌های عالم را چون فیلمی کوتاه از مقابل دیدگانت می‌گذراند، سرشار از خلاقیت و هنرمندی است.

با دیدن این نمایشگاه بیش از پیش به توانمندی و خلاقیت هنرمندان هم‌استانی‌ام معترف شدم، هنرمندانی که کمبود امکانات هم آنها را از هدف بزرگشان بازنمی‌دارد. آنها نقش می‌زنند، می‌آفرینند و به لوح‌های سپید جان می‌بخشند تا هنر را همچنان زنده و پویا نگه دارند. خیلی وقت بود که جای خالی یک حراج بزرگ در حوزه هنرهای تجسمی در استان بوشهر به‌شدت احساس می‌شد، چراکه هنرمندان تجسمی این استان با وجود این‌که افتخارآمیزترین هنرمندان این خطه به‌شمار می‌روند اما همچنان نادیده گرفته شده‌اند و زیرساخت‌های موجود متاسفانه پاسخگوی تلاش‌ها و توانمندی‌های آنها نیست. بنابراین در وضعیتی که ما در حوزه هنرهای تجسمی از حداقل امکانات در سطح استان برخوردار هستیم، برگزاری این‌گونه نمایشگاه‌ها و حراج‌ها کمک بزرگی به معرفی هنرمندان این عرصه و فروش آثار فاخر آنها می‌کند. در همین راستا علی بحرینی، رئیس انجمن هنرهای تجسمی بسیج استان بوشهر با همکاری اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی دشتستان اقدام به برگزاری نخستین نمایشگاه و حراج بزرگ آثار هنرمندان تجسمی هم‌استانی کرده است. این نمایشگاه روز گذشته (یکشنبه 15 اسفندماه) با حضور حمیده ماحوزی مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان بوشهر، محمدحسین زندویان رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی دشتستان، برخی از مسوولان شهرستانی و هنرمندان و هنردوستان دشتستانی گشایش یافت. در این نمایشگاه آثار 32 هنرمند در رشته‌های نقاشی، خط، نقاشی‌خط، طراحی و سفال عرضه می‌شود و آثار این هنرمندان با توجه به اندازه و کیفیت بین 100 هزار تومان تا دو میلیون تومان به معرض فروش گذاشته شده است. یک کار ستودنی و خوشایندی که در این نمایشگاه در حال اجراست، این است که هر روز دو نفر از هنرمندان برازجانی به‌طور زنده به خلق هنرشان می‌پردازند تا علاقه‌مندان از نزدیک با تولید یک اثر هنری آشنا شوند.
 
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان دشتستان در حاشیه این آیین در خصوص برگزاری این نمایشگاه به بامداد جنوب گفت: متاسفانه فضای مناسبی در سطح شهرستان و استان برای عرضه تولیدات هنری وجود ندارد و با توجه به این‌که جامعه هنری در سطح شهرستان و استان از جمعیت قابل ملاحظه‌ای برخوردار است و حجم تولیدات این طیف از جامعه در طول یک سال بسیار زیاد است و وظیفه ذاتی اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی هم حمایت از هنرمندان است، پس با برگزاری این‌گونه نمایشگاه‌ها می‌توان گوشه‌ای از مشکلات هنرمندان را حل کرد.
محمدحسین زندویان در ادامه در پاسخ به این پرسش که چرا هنرهای تجسمی آن‌گونه که باید مورد حمایت قرار نگرفته است، توضیح داد: به‌دلیل نبود زیر‌ساخت‌های مناسب و امکانات لازم از قبیل نگارخانه و همچنین کمبود اعتبار لازم برای برگزاری برنامه‌های مناسب و مفید موجب شده که متاسفانه این هنر آن‌گونه که باید مورد توجه قرار نگیرد.
وی با تاکید بر این‌که با برپایی کلاس‌های آموزشی زیرنظر اساتید مجرب کشوری و برگزاری جشنواره‌های مرتبط، به این هنر والا در سال آتی ان‌شاءالله رونق خواهیم داد، افزود: عمده‌ترین اهداف برگزاری این نمایشگاه و حراج بزرگ آثار هنرمندان تجسمی که برای نخستین‌بار در برازجان برگزار می‌شود، شناساندن هنرمندان شهرستان و استان و همچنین نشان دادن استعدادها و توانمندی هنرمندان به جامعه و مهم‌تر از همه حمایت از تولیدات هنری داخلی است که با برگزاری این‌گونه نمایشگاه‌ها کیفیت بالای تولیدات هنری داخلی را در مقابل محصولات ضعیف هنری رده چندمی می‌توان به رخ کشید.
 
 
رئیس انجمن هنرهای تجسمی بسیج استان بوشهر که خود بانی برگزاری این نمایشگاه است، نیز در خصوص برگزاری این حراج بزرگ به بامداد جنوب گفت: برگزاری چنین حراج‌هایی می‌تواند ضمن بهبود نسبی وضعیت اقتصادی هنرمندان در تلطیف روحیه عمومی جامعه تاثیر بسزایی داشته باشد. ما سعی می‌کنیم با برگزاری چنین برنامه‌هایی در شهرهای دیگر استان مردم را با این هنر فاخر و ماندگار آشناتر کنیم. هرچند در این نمایشگاه قیمت‌گذاری‌ها با توجه به قدرت خرید افراد کم‌درآمد پایه‌ریزی شده و کمک شایانی به اقتصاد هنر نخواهد کرد اما ما با این حرکت چهره‌های موفق هنری در عرصه تجسمی را به جامعه معرفی می‌کنیم تا در آینده با توجه به فرهنگ‌سازی به‌وجود آمده، مردم در عرصه‌های مختلف هنری از این هنرمندان بهره جویند.
علی بحرینی در پاسخ به این پرسش که چگونه به فکر راه‌اندازی این حراج بزرگ افتادید، بیان کرد: از سال‌ها پیش دغدغه من ارائه سالانه آثار هنری به جامعه بود و حتی با اولین اکسپوی هنری بوشهر در سال ۱۳۸۸ این فکر را عملی کردم اما با توجه به تبلیغات گسترده متاسفانه با استقبال عمومی روبه‌رو نشد و تا امسال این اتفاق به تعویق افتاد تا این‌که این‌بار این تجربه را در برازجان رقم زدیم که امیدواریم با استقبال خوبی روبه‌رو شود. ماتصمیم داریم در صورت استقبال شایسته از این نمایشگاه و حراج بزرگ، در سال آینده در شش شهر استان چنین حراجی‌هایی را با همکاری مسوولان محلی برگزار کنیم.
 
وی در ادامه با بیان این‌که در نخستین نمایشگاه و حراج بزرگ آثار هنرمندان تجسمی (بوشهر) سعی کردیم حصور حداکثری هنرمندان را در کنار هم داشته باشیم و حتی در حد ارائه یک تابلو از هر هنرمند فضا را برای حضور همه عزیزان باز گذاشتیم. البته سعی کردیم کارهای باکیفیت هر هنرمند را برای نمایشگاه انتخاب کنیم، تاکید کرد: ما در این حراجی آثاری را در رشته‌های خوشنویسی، نقاشی، طراحی، خط، خط‌نقاشی و سفال و مجسمه از اساتید مجرب عرضه کرده‌ایم تا در کنار دیگر هنرمندان جوان آثار خود را به معرض دید عموم بگذارند.
رئیس انجمن هنرهای تجسمی بسیج استان بوشهر با اشاره به این‌که ما علاوه بر شش نمایشگاه شهرستانی که در سال ۹۶ خواهیم داشت، در نظر داریم از بهترین تجسمی‌کارهای استان برای برگزاری نمایشگاهی گروهی در تهران دعوت کنیم تا در سال‌های پیش رو به‌صورت منظم نمایشگاه‌های مشابهی در مرکز کشور داشته باشیم، خاطرنشان کرد: این حراج تا ۲۶ اسفندماه سال جاری در سالن اجتماعات اداره تبلیغات اسلامی دشتستان از ساعت ۱۶ تا ۲۰ آماده بازدید و فروش آثار خواهد بود. ما سعی کردیم آثار را در این نمایشگاه به قیمت نازلی به فروش بگذاریم که امیدواریم با استقبال خوب مردم روبه‌رو شود و آنها با خرید از اولین حراج فصلی آثار هنری زمینه را برای تولید آثار بعدی هنرمندان فراهم آورند.
 
بحرینی با بیان این‌که من از این فرصت استفاده می‌کنم و از آیت‌الله صفایی‌بوشهری، استاندار و نماینده‌های محترم مردم استان در مجلس شورای اسلامی استمداد می‌طلبم که برای هنر استان به‌خصوص عرصه تجسمی که سالانه افتخارات زیادی را هنرمندان این استان به ارمغان می‌آورند فکری اساسی شود، تاکید کرد: واقعا هنر تجسمی استان بدون پشتوانه و از هم گسیخته است و اگر همت اساتید و هنرمندان این عرصه که خودجوش دارند بار این رسالت را به‌دوش می‌کشند، نبود، امروز نام بوشهر در هیچ محفل ملی این‌گونه پرآوازه نبود و نمی‌درخشید. حقیقتا بودجه‌های هنرهای تجسمی در حد صفر است و با این بودجه‌های ناچیز هیچ اتفاق خوشایندی به وقوع نمی‌پیوندد. واقعا این روند زیبنده این استان پراستعداد نیست. لازم می‌دانم در پایان از اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی دشتستان، اداره تبلیغات اسلامی و معاونت اجتماعی فرهنگی شهرداری برازجان تشکر کنم که در عرصه تبلیعات و اطلاع‌رسانی و همچنین فضای نمایشگاه ما را یاری دادند.
 
در پایان قابل ذکر است که هنرهای تجسمی از جمله هنرهایی است که گوشه‌هایی از اقلیم، فرهنگ، زندگی، طبعیت و... ایران‌زمین را در خود جای داده است، متاسفانه سال‌هاست که هنرمندان این عرصه در وضعیت مطلوبی به‌سر نمی‌برند و به‌خصوص در این چند سال اخیر به‌دلیل ورود بی‌رویه آثار بی‌کیفیت و ارازان‌قیمت چینی بازار آثار این هنرمندان به‌شدت دچار رکود شده است. هر چند از نظر کیفی این آثار قابل مقایسه با آثار هنرمندان ایرانی نیست ولی شوربختانه به‌دلیل قیمت پایین تابلوهای چینی آثار هنرمندان ایرانی مورد استقبال واقع نمی‌شود. با اندکی تامل در می‌یابید که آثار هنری چینی بازار را به انحصار خود در آورده است و می‌طلبد برای حمایت از هنر فاخر ایرانی هم که شده این آثار را خریداری نکنیم و به‌جای آن تابلوهای باکیفیتی که نتیجه زحمت و خلاقیت هنرمند هم‌مهینی ماست، خریداری کنیم. در این میان، دستگاه‌های دولتی و خصوصی هم به حمایت از هنرمندان تجسمی به‌جای خریداری چیزهای دیگر برای میهمانان خود می‌توانند تابلوها و آثار هنرمندان تجسمی را خریداری کنند و به این طریق هم از نظر مالی هنرمندان منطقه خود را تامین می‌کنند و هم موجب پویایی هنر بومی و ملی می‌شوند یا همچنین با خریداری این آثار، دیوار محل کار خود را به هنر ارزشی و مرتبط با فرهنگ زادبوم خود زینت می‌دهند.